Uni osa 1. 6 syytä miksi panostaminen yöuniin kannattaa
Riittävä ja laadullisesti hyvä yöuni palauttaa kehomme päivän rasituksesta. Mikäli nukumme liian vähän tai liian kevyesti, kehon sisäiset korjausmekanismit eivät pääse kunnolla käyntiin yön aikana. Lievemmässä tapauksessa tämä tuntuu heikkoina energiatasoina, mutta pahimmillaan altistaa sairauksille ja vaiheuttaa painonhallintaa. Kokosin tähän viisi terveyshyötyä, joissa hyvä uni on tärkeänä osatekijänä.
- Palautuminen ja stressinhallinta. Riittävä yöuni auttaa kehoamme palautumaan päivän rasituksesta ja stressistä ja pitämään elimistömme tasapainossa.
- Painonhallinta ja terve kehonkoostumus. Vaikka kalorivaje on tärkeä tekijä rasvanpolton kannalta, unen laatu ja määrä vaikuttavat myös painoon, sillä univaje mm. heikentää verensokerin säätelyä ja voi pahimmilaan johtaa insuliiniresistenssiin. Lisäksi ruokahalu voi nousta, koska sitä säätelevän hormoni eritys häiriintyy ja mielihalut voivat lisääntyä. Univajeen on osoitettu lisäävän oksidatiivistä stressiä ja tulehdusta, jotka nekin osaltaan vaikuttavat verensokeritasapainoon. Vähintään seitsemän tunnin yöunilla näyttäisi välttyvän edellä mainituilta ongelmilta.
- Lihasmassan kehittyminen ja suorituskyky liikunnassa. Tärkeä kasvuhormonin erityspiikki alkaa yön ensimmäisellä puolikkaalla, joten siitä kannattaa ottaa täysi hyöty irti. Univaje lisää stressihormoni kortisolin erittymistä, joka vähentää proteiinisynteesiä ja voi johtaa lisääntyneeseen lihasmassan hajotukseen (katabolia). Heikot yöunet myös heikentävät suorituskykyä treenin aikana ja noussujohteisuuden periaatteen toteuttaminen vaikeutuu. Eräässä tutkimuksessa 5,5 tuntia nukkuvien lihasmassa oli jakso lopussa 60 % pienempi kuin 8,5 tuntia nukkuvilla.
- Aivot ja mielenterveys. Hyvä uni auttaa aivoja toimimaan tehokkaammin ja parantaa muistia, keskittymiskykyä ja oppimista. Yksi tätä selittävä mekanismi on glymfaattinen järjestelmä eli glianestekierto, joka toimii syvän unen aikana. Se on aivojen puhdistusjärjestelmä, joka mahdollistaa aivo-selkäydinnesteen virtauksen aivokudokseen huuhtomaan valveillaolon aikana kertyneitä aineenvaihduntatuotteita. Toinen vaikutusmekanismi on oppimiseen ja muistiin vaikuttavien välittäjäaineiden (epinefriini ja asetyylikoliini) erityksen vähentyminen. Univaje vaikuttaa myös mielialaan ja voi olla osana aiheuttamassa ahdistuneisuutta ja masennusta.
- Immuniteetti. Hyvä uni auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja auttaa kehoamme taistelemaan sairauksia vastaan. Huonosti nukutut yöt vähentävät valkosolujen ja sytokiinien määrää, jotka ovat tärkeä osa immunipuolustusta.
- Ihon kunto. Univaje heikentää kehon nestetasapainoa, vaikuttaa yönaikaiseen hormonien erittymiseen ja vähentää kollageenin tuotantoa, joka mm. saa ihon veltostumaan ennenaikaisesti.
Seuraavassa osassa jatkan vielä aiheesta mm. vinkkien avulla miten voit parantaa unihygieniaasi ja nukkua paremmin.
Lähteet:
https://www.sleepfoundation.org/physical-health/sleep-and-blood-glucose-levels
https://www.soundsleephealth.com/lack-of-sleep-and-its-effect-on-blood-sugar-levels/
https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation/health-effects